Wiosenna dieta - zdrowe oczyszczanie organizmu

To oczywiste, że zbliża się wiosna! Chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, więc nie potrzebujemy więcej odzieży wierzchniej. Jak sprawić, by wiosenne porządki dotyczyły nie tylko otoczenia, ale obejmowały również zdrowe oczyszczanie organizmu?

Wiosenna dieta oczyszczająca

Wielu z nas po zimie czuje się nieco ciężej. Niestety nie jest to spowodowane dodatkowymi doświadczeniami życiowymi, ale nadmiarem tkanki tłuszczowej, którą zgromadziliśmy podczas "zimowego snu". Jak szybko i bezboleśnie pozbyć się zimowego, strasznego letargu? Zmieńmy swoje nawyki żywieniowe. Warto wprowadzić kilka zmian w swojej diecie. Następnie można przeprowadzić detoks. Zacznij od wprowadzenia kilku zmian w swojej diecie.

  • Ważne jest regularne spożywanie posiłków. Choć liczba spożywanych posiłków nie jest najważniejsza, to pomoże Ci zapanować nad porcjami i zmniejszy ryzyko wystąpienia "wilczego głodu", który może pojawić się po dniu bez jedzenia. Możesz utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, prawidłowy poziom hormonów i regularne posiłki. Będziesz też bardziej uważać na to, co jesz.
  • Unikaj podjadania - ta zasada jest ściśle związana z regularnością posiłków. Daj swojemu układowi pokarmowemu czas na odpoczynek między posiłkami. Przerwy między posiłkami mogą pomóc w obniżeniu poziomu insuliny i zwiększeniu aktywności glukagonu (hormonu odpowiedzialnego za wykorzystanie tkanki tłuszczowej jako energii). Detoks będzie bardziej skuteczny, jeśli nie będziesz jeść. Pomoże to uregulować twój metabolizm i zmniejszyć stres.
  • Szybko zrozumiesz, że cukier jest niepotrzebnym dodatkiem do Twojej diety. Biały cukier nie ma wartości energetycznej. Biały cukier nie ma wartości energetycznej, czyli jest źródłem kilokalorii. Zbyt duża jego ilość może prowadzić do wzrostu niechcianej wagi. Cukier nie jest dobrym źródłem wartości odżywczych, nie zawiera niezbędnych witamin, ani makroelementów. Jest po prostu źródłem glukozy. Pozbądź się miski z cukrem!
  • Powinieneś monitorować spożycie soli. Zdrowa dieta z odpowiednią ilością sodu jest niezbędna do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i równowagi kwasowo-zasadowej, wodnej, elektrolitowej, funkcjonowania mięśni i transportu składników odżywczych regulacji. Ze względu na wysokie spożycie sodu i solenie żywności, nasze diety są podatne na nadmiar. Może to prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, obciążania nerek i zatrzymywania nadmiaru wody w organizmie, co może utrudniać nasze dążenie do utraty wagi.
  • Zapewnij sobie odpowiednią ilość wody. Twoje ciało potrzebuje wody tak samo jak rośliny wiosenne. Bez wody twoje ciało nie przetrwa. Woda jest niezbędnym elementem ludzkiego ciała. Jest strukturalnie ważna we wszystkich komórkach i tkankach. Umożliwia transport i regulację składników odżywczych i jest niezbędna do metabolizmu, trawienia i regulacji temperatury ciała. Woda jest niezbędnym elementem detoksu, ponieważ pomaga wyeliminować szkodliwe metabolity i nagromadzone szkodliwe substancje. Jeśli szukasz oczyszczenia swojego ciała, ważne jest, aby dobrze nawodnić. W przeciwnym razie może to być nie tylko nieskuteczne, ale i szkodliwe.
  • Dbaj o aktywność - poza przeciwwskazaniami zdrowotnymi dieta powinna być zrównoważona z aktywnością fizyczną na poziomie, który Ci odpowiada. Niektórzy będą regularnie ćwiczyć na siłowni, inni wybiorą się na poranny jogging lub wykorzystają cieplejszą pogodę, by pójść na spacer. Każda dodatkowa aktywność robi różnicę. Dlatego zamiast czekać na windę, wejdź na górę!

Dieta na wiosnę

Dieta na wiosnę - uzupełnianie witamin i minerałów

Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich witamin i minerałów potrzebnych do zachowania dobrego zdrowia. Mogą się jednak zdarzyć niedobory. Szczególnie ważne są:

  • Witamina D3 jest witaminą, która jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem światła słonecznego. Jednak produkcja witaminy D3 w zimie jest praktycznie niemożliwa ze względu na brak słońca. Okazuje się, że nawet jeśli wiosną i latem organizm ma większą ekspozycję na światło słoneczne, to i tak jest ona niewystarczająca. Może to wynikać z faktu, że organizm jest narażony na większą ilość promieni świetlnych poprzez filtry przeciwsłoneczne, okulary przeciwsłoneczne, zanieczyszczenia, a także zbyt mało czasu w pełnym słońcu. Dodatkowo organizm rzadziej syntetyzuje witaminę D3 ze względu na problemy z wchłanianiem tłuszczów lub małą ilość kwasów żółciowych. Niedobór witaminy D3 jest bardzo powszechny i może być śmiertelny. Przyczynia się do osteomalacji, krzywicy i ogólnego osłabienia układu kostnego. Utrudnia również wchłanianie wapnia z pożywienia i osłabia układ odpornościowy. Witaminę D3 można znaleźć w żywności w niewielkich ilościach w tłustych produktach mlecznych i jajach, a także w rybach morskich i innych owocach morza. Witamina D3 w większości przypadków nie występuje w wystarczających ilościach. Zalecana jest suplementacja witaminą D3 i olejem rybnym. Przed suplementacją należy wykonać badanie krwi w celu określenia poziomu witaminy D3 w organizmie.
  • Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Witamina C jest antyoksydantem, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ma znaczący wpływ na skórę, zęby, odporność, metabolizm i zdrowie składników odżywczych. Pomaga również zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca (czy nowotworom) oraz ułatwia wchłanianie żelaza z pożywienia. Objawy niedoboru występują najczęściej w sezonie zimowym i wiosennym. Witamina C jest najbardziej nietrwałą witaminą. Można ją stracić nawet do 80% podczas przetwarzania produktów, które są jej źródłem. Należy zadbać o to, aby zapewnić witaminę C w odpowiedniej ilości, uwzględniając zarówno jej straty, jak i zwiększone zapotrzebowanie.
  • Magnez jest jednym z najważniejszych makroelementów w naszej diecie. Magnez jest niezbędny do tworzenia kości, aktywności enzymów w zębach, metabolizmu węglowodanów i metabolizmu wapnia. Odgrywa również rolę w zapobieganiu anemii, infekcjom i nowotworom. Deficyty mogą być spowodowane wysokim poziomem fitynianów, fosforanów, wapnia, błonnika, stresem i napięciem nerwowym.
  • Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni, metabolizmu enzymów oraz stanu skóry, paznokci i włosów (często osłabionych przez zimę). Mimo ich powszechnej dostępności w pożywieniu, niekiedy może dojść do niedoboru witamin, zwłaszcza jeśli w organizmie zaburzony jest proces metylacji, czyli ich przemiany do formy aktywnej.

Co warto jeść latem? Sprawdź na https://zdrowywilk.pl/a,gswq.

Jakie produkty najlepiej sprawdzą się w wiosennej diecie?

Aby detoks był bardziej efektywny, należy jeść żywność nisko przetworzoną. Produkty powinny być jak najmniej przetworzone i jak najkrótsze.

  • Pełnowartościowe - organizm powinien być oczyszczany w sposób, który minimalizuje ewentualne niedobory. Szukaj produktów, które zawierają pełnowartościowe białko, dobre kwasy tłuszczowe, błonnik oraz szeroką gamę witamin i minerałów.
  • Sezonowe - Wybieraj spośród produktów sezonowych i prezentów. Nawet jeśli wiosną wybór jest ograniczony, w kwietniu nadal jest wiele opcji, takich jak rabarbar czy szpinak.
  • Świeże - Zarówno wspomniane owoce i warzywa, jak i inne produkty, które spożywamy, powinny mieć krótki termin przydatności do spożycia i być spożyte w ciągu kilku dni od zakupu. Pozwoli to ograniczyć straty wartości odżywczych, które mogą wynikać z długiego przechowywania.

Rozjaśnij swoją wiosenną dietę o kolorowe warzywa i owoce. Ułatwi to oczyszczanie organizmu i sprawi, że nasza wiosenna dieta będzie bardziej atrakcyjna, a zimową monotonię i szarość pozostawimy za sobą.

Autor

Redakcja

4up.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz