Produkty bogate w witaminę D - Co warto włączyć do swojej diety?

Witamina D nazywana jest również witaminą słońca. Wynika to z faktu, że jest ona wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych. Ważne jest, aby w okresie jesienno-zimowym zadbać o odpowiednią suplementację witaminy D. Dotyczy to zarówno suplementów diety przyjmowanych pod kontrolą lekarza, jak i włączenia do naszej diety produktów bogatych w witaminę D. Warto zwracać uwagę na jej prawidłowy poziom oraz na to, które produkty mają jej najwięcej.

Jakie produkty są bogate w witaminę D?

Witamina D bez problemu syntetyzowana jest wiosną i latem. Natomiast jesienią i zimą promieniowanie słoneczne jest wytwarzane z mniejszą intensywnością. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa korzystnie na kości, zęby i pracę układu nerwowego. Wspomaga również odporność i chroni przed wirusami i bakteriami. Osoby, które pracują zdalnie, w systemie zmianowym lub rzadko wychodzą z domu powinny przyjmować witaminę D. Witamina D jest niezbędna w profilaktyce wielu chorób oraz zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Należy pamiętać, że witaminę D można znaleźć w wielu pokarmach i produktach. Należą do nich ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela, a także masło, żółtka jaj, sery dojrzewające czy podroby.

Produkty zawierające witaminę D3

Witamina D występuje w największej ilości w tłustych rybach, takich jak śledzie, łosoś i pstrąg. Może się wydawać, że osoby stosujące dietę roślinną są bardziej narażone na niedobór witaminy D3. Jednak ci, którzy stosują tradycyjną dietę, również mogą mieć z tym problem.

Pomimo tego, że witamina D nie jest wystarczającym źródłem witaminy D dla naszego organizmu, promienie słoneczne i odpowiednia suplementacja mogą. Natomiast witamina C to świetny sposób na wsparcie układu odpornościowego i ochronę przed wirusami i bakteriami. Możesz również dowiedzieć się, które owoce zawierają najwięcej witaminy D i dowiedzieć się, jak możesz zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić swój układ odpornościowy.

Po więcej wiedzy odnośnie zdrowego odżywiania i suplementacji, a także diety wejdź na stronę jemswiadomie.pl

Witamina D

Nadmiar witaminy D

Przedawkowanie witaminy D jest rzadkie i nie występuje w przypadku stosowania zdrowej diety lub ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. Nadmiar witaminy D jest magazynowany w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Witamina D jest uwalniana do krwiobiegu przez około dwa miesiące. Jest to szczególnie ważne w okresie zimowym.

Gdy dostarczymy organizmowi dawkę czterokrotnie większą niż zalecane dzienne spożycie witaminy D, może dojść do jej przedawkowania. Przedawkowanie witaminy D może spowodować zatrucie. Przedawkowanie witaminy D może prowadzić do utleniania lipidów błon komórkowych, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz do powstawania szkodliwych nadtlenków w organizmie. Odkładanie się wapnia w tkankach, takich jak serce, nerki i tętnice, jest promowane przez nadmiar witaminy D. Może to prowadzić do zaburzeń w sercu i ośrodkowym układzie nerwowym.

Przedawkowanie witaminy D może być również niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ może powodować wady rozwojowe płodu i choroby kości u dziecka. Ważne jest, aby stosować się do zaleceń lekarza dotyczących dawkowania witaminy D.

Niedobór witaminy D

Liczne badania naukowe wykazały, że niedobór witaminy D może powodować wiele problemów zdrowotnych. Witamina D może mieć znaczący wpływ na organizm ludzki niezależnie od wieku. Niedobór witaminy D jest bardzo powszechny na obszarach północnych. Wynika to z niewystarczającego kąta padania promieni słonecznych, który hamuje produkcję cholekalcyferolu. Badania wykazały, że większość dorosłych ma niski poziom witaminy D. W surowicy krwi można oznaczyć stężenie witaminy D i jej innych metabolitów. Lekarz zadecyduje o zasadności wykonania badania na podstawie objawów pacjenta i innych wyników, w tym badania podczas wizyty.

Autor

Redakcja

4up.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz