Orzechy laskowe i ich właściwości

Niewielkie, opadające z drzew leszczyny, pyszne - orzechy laskowe. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają również drogocenne właściwości lecznicze. Dowiedz się, jakie!

Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Pierwiastki, tłuszcze oraz witaminy, które odnajdziemy w orzechach laskowych, mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Warto je chrupać, ponieważ pomagają w uregulowaniu ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu - balansując poziomy "złego" cholesteroli LDL oraz "dobrego" HDL. Dodatkowo składniki owoców leszczyny dbają o właściwe światło naczyń krwionośnych, a witaminy zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. W ten sposób spożywanie orzechów laskowych może uchronić cię przed zakrzepami, zmianami miażdżycowymi, a nawet zawałem serca!

Jak większość orzechów, tak i owoce leszczyny wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ich chrupanie poprawia pamięć, sprawne myślenie oraz osiąganie stanu skupienia. Są idealnym sposobem na rozładowanie stresu i napięcia nerwowego, co szczególnie docenią osoby pracujące psychicznie, ale i studenci czy uczniowie.

Dzięki orzechom zadbasz o zgrabną figurę. Pomimo iż są nieco kaloryczne (628 kcal/100 g), mają składniki przyspieszające procesy metaboliczne organizmu. Pomogą w czasie diety w pozbyciu się oponki z brzuszka, nawet osobom chorującym na cukrzycę - mają niski indeks glikemiczny, obniżają też poziom cukru we krwi.

Orzechy laskowe powinny również podjadać pary, które starają się o dziecko. Składniki owoców leszczyny pozwalają na zachowanie funkcji narządów rozrodczych, zapewniając właściwy poziom hormonów płciowych - tym samym wpływają pozytywnie na płodność i potencję.

Co ciekawe, spożywanie orzechów laskowych polecane jest również... na kaszel! Gdy nam on dokucza, warto skruszyć trochę owoców leszczyny i dodać do mleka lub wody z miodem.

Jak to wszystko jest możliwe?

Jakie witaminy i wartości odżywcze znajdują się w orzechach laskowych?

Orzechy laskowe są pełne zdrowotnych niespodzianek, jednak w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy E, czyli witaminy młodości. W 100 gramach owoców leszczyny znajdziesz jej aż 15.03 mg! Oprócz tego orzechy laskowe zawierają również witaminy z grupy B (tiaminę - wit. B1, ryboflawinę - wit. B2, niacynę - wit. B3, witaminę B6, kwas foliowy - wit. B9), C, A i K.

W orzechach tych znajdziesz też minerały, takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez czy cynk. 

Tłuszcz z orzechów laskowych

Niektórzy, będąc na diecie odchudzającej, wystrzegają się orzechów. To częsty błąd! Owszem, rezygnując z orzechów, ograniczamy spożywanie tłuszczy. Niemniej te, które odnajdziesz w owocach leszczyny, na pewno nie zaszkodzą twojej figurze!

Orzechy laskowe są bowiem bogatym źródłem NNKT, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Olej z orzechów laskowych zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone (ok. 45%), zaś bardzo niewiele tłuszczów nasyconych (ok. 4,5%). Dzięki takim proporcjom jest on uznawany za zdrowy tłuszcz, który wręcz wspiera zdrowie! Przede wszystkim pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, tym samym zapobiegając problemom z sercem, ale i otyłości - a więc paradoksalnie spożywając tłuszcze, zadbasz o sylwetkę.

Olej z orzechów leszczyny ma świetny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i na urodę. Jest częstym składnikiem różnorodnych kosmetyków - zwłaszcza tych zapobiegających żylakom.

Więcej informacji na temat oleju z orzechów laskowych znajduje się tutaj: https://poznajsienatluszczach.pl/2018/11/06/olej-z-orzechow-laskowych/

 

Artykuł sponsorowany

 

Autor

Redakcja

4up.pl