Redakcja
4up.pl
Smaczne, niskokaloryczne i pożywne – takie powinny być przepisy na desery. Mile widziane są szczególnie te, które nie wymagają od nas jakiś specjalnych zdolności kulinarnych ani też zakupy wymyślnych i drogich składników. Czy rzeczywiście można przygotować w domu coś pysznego i zdrowego jednocześnie? Z całą pewnością jest to jak najbardziej możliwe do osiągnięcia.
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na spożywanie tego, co sami sobie przygotowali. Dlaczego? Powodów jest wiele, a jednym nich jest to, że wiemy dokładnie, co znajduje się w przygotowanym deserze czy potrawie. Można też sięgać po swoje ulubione składniki i nie ma konieczności jedzenia tych wszystkich chemicznych dodatków, które zaczynają się na literę E. Jeśli więc zależy nam na swoim zdrowiu i mamy dosyć wyrzekania się tego, co smaczne, to warto czym prędzej spróbować swoich sił w kuchni.
Przepis na ciastka, czekoladki, muffinki, sezamki, pączki, serniczki, naleśniki i wiele innych – z całą pewnością nie brakuje ich w czasopismach i Internecie. Szczególnie polecamy portal internetowy Delektujemy.pl. Przepisy na desery znajdziecie na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-desery/.
Do przygotowania niskokalorycznego i przy tym niezwykle smacznego kremu fasolowego, potrzebować będziemy puszki czerwonej fasoli konserwowej, łyżki kakao, słodzika w postaci miodu czy ksylitolu oraz czekoladowej odżywki białkowej – dwóch łyżek. Zamiast odżywki białkowej można posłużyć się bananem.
Wykonanie: fasole dobrze płuczemy, po czym dodajemy do niej pozostałe składniki i blendujemy całość na gładką masę. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce przez godzinę. Przed podaniem można na wierzch ułożyć owoce w postaci borówek czy też dodać wiórek kokosowych.
Do przygotowania czterech średnich naleśników, potrzebne będą nam jajko, łyżka mąki ziemniaczanej lub tapiokowej, 50 g mąki jaglanej, 70 g wody lub mleka roślinnego oraz sól.
Wykonanie: wszystkie składniki łączymy ze sobą aż powstanie konsystencja ciasta naleśnikowego. W razie gdyby masa wyszła zbyt gęsta, dodajemy wody. W przypadku zbyt rzadkiej konsystencji należy dodać więcej mąki.
A co z nadzieniem? Do jego przygotowania potrzebne będą nam pół kostki twarogu, 100 g jogurtu naturalnego, słodzik do smaku i truskawki. Po wymieszaniu wszystkich składników ze sobą, uzyskamy pyszny krem, którym smarujemy naleśniki i zawijamy.
Składniki: 50 g oleju kokosowego, 150 g cukru kokosowego/trzcinowego, dwa jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii, trzy łyżki mąki kokosowej, 50 g kakao, sól, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: olej kokosowy miksujemy wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym, po czym dodajemy do masy posiekaną w kostkę czekoladę. Następnie dorzucamy jajka i miksujemy. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą mąkę, kakao, sól i sodę. Suche składniki oddajemy do mokrych, po czym dokładnie mieszamy całość, aż składniki się dobrze połączą ze sobą. Powstanie nam ciasto, z którego należy formować małe kulki, które układamy na blasze do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy ciastka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez mniej niż kwadrans.
Materiał zewnętrzny
4up.pl
Portal z pasji do pozyskiwania wiedzy
Wielotematyczny zakres serwisu ułatwi codzienne życie
Żyj pełnią życia
E-mail: lifestyle@4up.pl