Sałatki owocowe? Nie tylko na słodko! Poznaj kilka wytrawnych inspiracji

​Wielu osobom sałatki owocowe kojarzą się ze deserem lub słodką przekąską. Najczęściej myślimy wtedy o zestawieniu mango, cytrusów, winogron albo arbuza, tworzących wspólnie egzotyczną całość. Tymczasem te wszystkie owoce z powodzeniem mogą wchodzić w skład wytrawnych potraw, nadając im smaku poprzez subtelne słodkie nuty. Które z nich najlepiej nadają się do wytrawnych potraw?

Ananas – idealny do mięs

Sałatka z kurczakiem i ananasem, to prawdziwy klasyk potrawy z tym wyśmienitym owocem w roli głównej. Doskonale komponuje się on także z kukurydzą, porem, selerem naciowym, albo papryką. Ananas znakomicie podkreśla smak delikatnych mięs, np. grillowanej piersi kurczaka lub szynki konserwowej. Łącząc kawałki ananasa z pęczakiem, smażonymi krewetkami, kolorowymi paprykami i dressingiem z dodatkiem sosu sojowego, otrzymamy znakomitą sałatkę orientalną. Owoc ten warto także dodać także do efektownie prezentującej się sałatki warstwowej, serwowanej w przezroczystym naczyniu, a także do delikatnych potraw makaronowych. Wydrążona połówka ananasa może także stanowić oryginalny półmisek, w którym będziemy mogli zaserwować wybraną potrawę, jaką będzie np. sałatka z kurczakiem i ananasem, albo owocowa z kawałkami grillowanego mięsa.

Cytrusy w wytrawnych sałatkach

Chociaż pomarańcze i mandarynki mogą być nawet bardzo słodkie, to jednak dość często dodaje się je do wytrawnych dań. Podobnie jak ananasy, świetnie pasują do mięsa z kurczaka, jednak dzięki zachowaniu kwaskowości dodaje się je także do pieczeni z kaczki, wołowiny a nawet tak tłustego mięsa wieprzowego jak boczek. Cytrusy doskonale smakują również jako surowy składnik różnorodnych sałatek. Oprócz serwowania ich w towarzystwie mięsnych kawałków, możemy także sięgnąć po takie składniki, jak rukola, orzechy, cebulka, papryka, ser feta czy pomidorki koktajlowe. Zanim dodamy pomarańcze do jakiejkolwiek sałatki, pamiętajmy o ich wcześniejszym wyfiletowaniu, czyli usunięciu z każdej cząstki niesmacznych błonek i pestek.

Sałatka z awokado? Pycha!

Niezwykłe właściwości tego owocu doceniano już 7000 lat temu. Ze względu na obecność korzystnych dla zdrowia tłuszczy jednonasyconych oraz licznych witamin, cieszy się on dużą popularnością, stając się składnikiem zbilansowanej diety. Warto więc dodawać awokado do sałatek, zapiekać lub przygotowywać z niego pyszną pastę – guacamole. Na naszym stole może także pojawić się apetyczna sałatka z awokado. Dojrzały owoc ma neutralny, delikatnie orzechowy smak, dlatego też pasuje do wielu składników.

Sałatka z awokado doskonale smakuje jako samodzielne danie lub przystawka. Pokrojone kawałki owocu z dodatkiem czerwonej cebulki, pomidorków koktajlowych, chili i soku z cytryny są świetnym dodatkiem do grillowanych lub smażonych mięs, np. steków lub boczku. Awokado z powodzeniem można łączyć także niemal ze wszystkimi rodzajami sałaty, gotowanymi na twardo jajkami, warzywami i innymi owocami.

Soczyste winogrona do sałatek

Duże dojrzałe winogrona – zwłaszcza te ciemne – są świetnym składnikiem wielu wytrawnych sałatek. Po dokładnym umyciu, przecięciu na pół i usunięciu pestek, można je łączyć z serami (zwłaszcza pleśniowymi), rukolą, pomidorkami czy orzechami. Wraz z lekkim dresingiem tworzą niezapomniany słodko-kwaskowaty duet. Winogrona można także dodać do takich potraw jak sałatka z awokado, owocowa czy z różnymi mięsami. Warto je używać także do sałatki z grillowanego kurczaka, rukoli, kukurydzy i ananasa. Przy tego typu sałatce, w roli sosu może sprawdzić się majonez, np. Majonez Dekoracyjny WINIARY, zmieszany z odrobiną jogurtu, pieprzu i przyprawy curry, który połączy smak poszczególnych składników w smaczną całość.

Granat w sałatce? Jak najbardziej!

Niektóre potrawy, jak sałatka z kurczakiem i ananasem, sałatka z cykorią albo wyrazistym kozim serem, często posypywane są soczystymi nasionami granatu. A dlaczego? Ponieważ są one słodko-kwaśne, przez co doskonale podkreślają smak delikatnych i mniej wyrazistych składników. Warto więc dodać ten owoc do sałatek ze szpinakiem, ogórkiem, serami, rukolą, awokado czy piersią kurczaka, by nadać im nieco więcej smaku oraz oryginalnej egzotycznej nuty.

Owoce, z uwagi na swoją różnorodność w zakresie konsystencji oraz smaku, z powodzeniem mogą podkreślać smak wytrawnych dań, a nawet stanowić ich podstawę. Dodatek chrupiącego granatu lub soczystych mandarynek sprawi, że proste danie zmienimy w małe kulinarne dzieło sztuki, a wyjątkowa w smaku sałatka z kurczakiem i ananasem czy apetyczna sałatka z awokado z pewnością podbiją serca domowników!

Artyku partnera

Autor

Redakcja

4up.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz