Kimbap - jak zrobić koreańskie sushi?

Kuchnia koreańska stała się jedną z najpopularniejszych kuchni świata, w szczególności koreańskie sushi czyli kimbap. Wykonany z ryżu i innych składników zwiniętych w gim - rodzaj suszonych wodorostów. Jeśli chciałbyś spróbować tego pysznego dnia, nie jesteś pewien, jak zrobić kimbap, nie martw się! Oto kilka wskazówek.

Kimbap – koreańskie sushi

Nazwa kimbap oznacza w języku koreańskim "ryż i wodorosty". Sam posiłek jest zwinięty w arkusz wodorostów, podobny do rolki kalifornijskiej w Japonii. W środu może zawierać ryby np. tuńczyka, paluszki krabowe, warzywa czy kimchi. Kimbap jest świetny dla posiłków on-the-go i można go znaleźć w różnych wariantach. Istnieje wiele różnych rodzajów kimbapów, które zaspokoją kubki smakowe nawet najbardziej wybredne osoby. 

Koreański kimbap to często mieszanka kuchni singapurskiej i koreańskiej. Klasycznym singapurskim daniem jest "ryż z kurczakiem". Kimbap traktuje ryż jako podstawę i używa kurczaka duszonego w czosnku. W rezultacie kurczak jest delikatny i aromatyczny. Kimbap jest idealny na przekąskę i może być przygotowany w domu za pomocą kuchenki do gotowania ryżu. Możesz również dostosować nadzienie z innymi składnikami. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić perfekcyjny i pyszyny kimbap.

O innych daniach z kuchni koreańskiej przeczytasz tutaj: Kuchnia koreańska - co warto wiedzieć?

Kimbap

Jak zrobić kimbap?

Aby zrobić kimbap, będziesz potrzebował najlepiej krótkoziarnistego białego ryżu. Jest on również znany jako ryż do sushi i jest nieco bardziej kleisty niż zwykły ryż. Ważne jest, aby używać ryżu krótkoziarnistego, ponieważ ryż długoziarnisty nie będzie działał dobrze. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz również użyć kuchenki do ryżu. Będziesz potrzebować ryżu, który jest około pół cala lepki, z wystarczającą ilością wody, aby nadać farszowi charakterystyczną „gniotowatość”. Po ugotowaniu ryżu należy go doprawić. Możesz dodać odrobinę soli lub oleju sezamowego, a także trochę czosnku lub zielonej cebuli.

Następnie będziesz potrzebował maty bambusowej. Mata bambusowa jest doskonałym narzędziem do zwijania kimbap, ponieważ utrzymuje ich równy kształt. Aby zwinąć kimbap, najpierw połóż papier z wodorostami na macie i przykryj ryżem. Następnie umieszczamy nadzienie w pobliżu jednego końca ryżu. Delikatnie zwiń ryż, upewniając się, że żadne składniki nie wypadną. Kiedy już zrolujesz ryż, możesz złożyć matę na pół i zwinąć ją w ciasny walec. Po tym, możesz zjeść swój kimbap! Najlepiej smakuje z sosem sojowym.

Koreańskie sushi kimbap

Kimbap, a sushi

Chociaż zarówno kimbap, jak i sushi są podobne w przygotowaniu, znacznie różnią się zawartymi w nich składnikami. Sposób przygotowania ryżu to najważniejsza rzecz, która odróżnia kimbap od innych rodzajów sushi. W sushi ryż przygotowuje się z octu ryżowego, cukru i soli. Kimbap natomiast przygotowuje się z użyciem oleju sezamowego i soli. Kimbap jest również bogatszy w składniki niż sushi. Podczas gdy japońska wersja zawiera więcej ryb, kimbap wykorzystuje wiele "nowoczesnych" elementów. Oba są niedrogie i szybkie, a także są świetną opcją na szybki i satysfakcjonujący posiłek.

Autor

Redakcja

4up.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz