Uprawa i nawożenie fasoli i grochu – co i jak?

Zamierzasz zasiać na swoim polu lub w swoim ogrodzie fasolę lub groch? Jeżeli tak, skorzystaj z naszego krótkiego poradnika, w którym przedstawimy najważniejsze informacje na temat sposobu uprawy wspomnianych roślin strączkowych.

Kiedy siać?

Wybranie odpowiedniego momentu wysiewu to podstawowa sprawa. W przypadku fasoli odbywa się to zazwyczaj w drugiej połowie maja lub w trakcie czerwca. Teoretycznie można też dokonać wysiewu w pierwszych dniach lipca, jednak jest to ostateczność. Przyczyna jest prosta – gdy fasola zaczyna kwitnąć, jest wrażliwa na ewentualną suszę. Co za tym idzie, późniejszy wysiew zwiększa ryzyko, ze kwitnienie wypadnie w największe upały.

W przypadku grochu, który ma większą odporność na chłody, wysiew można przeprowadzić w marcu i na początku kwietnia, czasem nawet kilka tygodni dłużej, jednak wskazany jest raczej wczesny termin.

Gdzie siać?

Do sadzenia fasoli najlepiej wybrać warzywnik, w ziemi lekko wilgotnej. To ważne, gdyż zarówno zbyt sucha, jak i za bardzo wilgotna, skutecznie uniemożliwi wyrośnięcie tej rośliny. Sama gleba powinna mieć odczyn w granicach pH między 6,5 a 7,5, a więc oscylujący wokół neutralnego. W przypadku grochu warunki te są przesunięte minimalnie w stronę pH lekko kwaśnego (pH 6-7), a sam grunt może być bardziej piaszczysty, niż w przypadku fasoli.

Jeśli chodzi o nawożenie, wysiewu należy dokonywać na glebach, które były wcześniej nawożone rok lub dwa lata kompostem lub obornikiem (z akcentem na wersję „dwuletnią”). W czasie samej uprawy warto stosować nawozy mineralne i organiczne, dzięki którym uzupełni się składniki, których może brakować w glebie. Dobrze jest przy tym wybrać w miarę kompleksowe mieszanki (całkiem spory wybór można znaleźć na www.arkop.pl).

W przypadku wystąpienia konkretnych problemów można też szukać nawozów uzupełniających składniki, które problemy te mogą powodować. Przykładowo po zaobserwowaniu chlorozy młodych liści warto pomyśleć o dokarmieniu rośliny nawozami zawierającymi miedź i żelazo, natomiast w przypadku czerwienienia liści zapewnić jej dodatkowe źródło fosforu.

 

Materiał zewnętrzny

Autor

Redakcja

4up.pl